فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیست و ششم شماره 3 (پیاپی 104، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد رضا قدوسی، جعفر محمودی صفحات 1-7
    زمینه
    در سالیان اخیر با توسعه مفاهیم حکمرانی نیک و تعریف انواع شاخص ها و زیرشاخص ها، توجه جهانی به سمت ایجاد و نگهداشت حکمرانی نیک معطوف شده است. با این وجود در اجرای چنین مفاهیمی مسلما زیرساخت ها و آمادگی هایی لازم است که تحصیل آنها زمانبر بوده و می بایست بصورت منظم و مستمر انجام پذیرد. یکی از مهمترین زیرساخت ها را می توان توسعه فناوری اطلاعات دانست.
    هدف
    سوالی که مطرح می گردد ان است که آیا همواره می توان با توسعه فناوری اطلاعات به توسعه و بهبود حکمرانی نیک نائل شد و یا بر عکس، ضرورت و بهبود توسعه نیک حکمرانی مسبب توسعه فناوری اطلاعات در جوامع خواهد شد.
    روش تحقیق: بر این اساس در این مقاله سعی شده است تا بر خلاف روش های مرسوم که تنها لحاظ تحلیل کیفی و ادبیاتی غنی هستند، با استفاده از داده کاوی و تحلیل سری های زمانی به بررسی ابعاد مختلف این تاثیرات و نیز پیش بینی رفتارهای آتی پبردازد. علت اصلی استفاده از فیلتر کالمن در این مقاله را می توان وجود عوامل زیادی در تاثیر متقابل فناوری اطلاعات و حکمرانی نیک دانست. همچنین به کمک این روش، بررسی سناریوهای مختلف در توسعه هر دو جنبه در ایران اسلامی مورد مطالعه قرار گرفته است.
    یافته ها
    نتایج استفاده از روش فیلتر کالمن به خوبی نشان داده است که رابطه زمانی بین دو حوزه حکمرانی نیک و نیز حکمرانی الکترونیک به صورت دوجانبه وجود دارد. همچنین تغییر در سرمایه گزاری در حکمرانی نیک به منظور بهبود وضعیت حکمرانی الکترونیک، تاثیر بیشتری نسبت به تغییر در سرمایه گزاری در حکمرانی الکترونیک به منظور بهبود وضعیت حکمرانی نیک، خواهد داشت.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، حکمرانی نیک، فیلتر کالمن، پیش بینی روند آتی، عوامل پنهان، حکمرانی نیک الکترونیکی
  • اردشیر سیاح مفضلی، کتایون جهانگیری، محمدرحیم عیوضی صفحات 9-24
    مجموعه مفاهیم و الگوهای آینده نگاری برای اجرای نظام مند، نیازمند استفاده از قالب ها و الگوهای اجرایی هستند. از دهه 1990 میلادی این الگوها که در جهان با رویکردهای مختلفی به کار گرفته می شوند، از حالت تصادفی به حالت نظام مند تغییر شکل دادند. این الگوها که نمایانگر فرآیندهای آزمون شده در پروژه ها و مطالعات مختلف آینده پژوهی هستند، تضمین کننده صحت نتایج مطالعات آینده پژوهی هستند. علی رغم تلاش های مختلف در زمینه تدوین الگوهای آینده نگاری اما این الگوها از تنوع و گستره متفاوت شکلی و محتوایی برخوردارند. هدف اصلی این مقاله شناسایی چگونگی طبقه بندی الگوهای موجود آینده نگاری در جهان و تعیین تاثیر روند تکاملی الگوهای آینده نگاری بر تغییر این الگوها با گذشت زمان و متعاقبا شناسایی تحولات الگوهای آینده نگاری در بیست سال گذشته است. به منظور فراهم کردن پاسخی مناسب به این سوالات اصلی ترین الگوهای شاخص در حوزه آینده نگاری شناسایی شده و به صورت تطبیقی با یکدیگر مقایسه شده اند.
    روش شناسی استفاده شده در این مقاله از حیث جمع آوری داده ها کتابخانه ای– اسنادی است و رویکرد حاکم بر این مطالعه کیفی است و از حیث تجزیه و تحلیل اطلاعات از نوع تطبیقی است. این پژوهش از نظر جهت گیری های پژوهش از نوع کاربردی است چرا که به بررسی الگوهای اجرایی آینده نگاری در جهان پرداخته و در صدد ارائه طبقه بندی ویژه ای جهت شفاف سازی کاربرد الگوهای آینده نگاری است. در این مقاله یازده الگوی آینده نگاری در جهان که چیدمان و رویکرد قابل توجه و متمایزی را نسبت به موضوع آینده نگاری داشته اند به صورت تطبیقی مورد بررسی قرار گرفته اند.
    نتایج حاصل از این مطالعات بیانگر این موضوع است که الگوهای آینده نگاری در ظاهر تفاوت کلی را با یکدیگر نشان می دهند اما روندی تکاملی و تفصیلی در محتوا را طی کرده اند و علی رغم تغییرات شکلی در الگوهای تدوین شده در سال های اخیر تغییر شگرف در ماهیت و محتوای این الگوها رخ نداده است و محور اصلی الگوهای اولیه در حوزه آینده نگاری دستخوش تغییرات کلیدی نشده اند. همچنین روند تکاملی این حوزه نشان از افزودن موضوعات کلیدی برای سهولت در اجرا و پیاده سازی مطالعات و افزایش اعتبار نتایج شده است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده نگاری، الگوی اجرایی آینده نگاری، تحلیل روند، مطالعه تطبیقی
  • محمدرضا امیدی، نبی امیدی، اردشیر شیری، رحمت الله محمدی پور صفحات 25-37
    روش های پیش بینی و آینده پژوهی یکی از ابزارهای مهم در اختیار مدیران و کارشناسان برای اخذ تصمیمات راهبردی وصحیح است. با وجود توسعه روش های پیش بینی ، ولی کمتر به کاربرد این روش ها در پیش بینی پدیده های اجتماعی مانند ازدواج، طلاق و رشد جمعیت پرداخته شده است.در این تحقیق با استفاده از سری زمانی تعداد ازدواج و طلاق در استان ایلام بین سال های 1371 تا 1392 به پیش بینی این مقادیر با استفاده از مدل های باکس و جنکینز ،شبکه عصبی مصنوعی و تعدیل نمایی برای سال های آتی پرداخته شده است.نتایج تحقیق نشان داد که دقت پیش بینی مدل باکس جنکینز برای پیش بینی تعداد ازدواج و شبکه های عصبی برای پیش بینی تعداد طلاق بیشتر از سایر روش های پیش بینی است. مقادیر پیش بینی شده نشان داد که نسبت ازدواج به طلاق در استان ایلام بین سال های آتی 1393تا 1396 با شیب ملایم، به سمت کاهش حرکت می کند.
    کلیدواژگان: ازدواج، طلاق، پیش بینی، مدل باکس و جنکینز، شبکه عصبی، سری زمانی
  • احمد برومند کاخکی، محسن بهرامی صفحات 39-51
    به کارگیری منطق توالی رویدادها یکی از روش های آینده پژوهی در سناریونویسی و توسعه سناریوها است. درخت احتمالات سناریو از روش های ذیل منطق توالی رویدادها شناسایی شده که به رغم مزایای ویژه خود، کمتر توسط پژوهشگران و سناریونویسان بها داده شده است. علوم کمی استفاده ابزاری بیشتری از درختواره ها داشته که در این پژوهش سعی شده با توسعه روش و زمینه اولیه آن به تبیین اسلوب و گام هایی برای نوشتار و خوانش سناریوهای مطالعات آینده مبادرت شود. برقراری ارتباط با سناریوها در این روش به صورت زنجیره وار بوده که برای رسیدن به تصورات و وضعیت های محتمل آینده با احتمال های شرطی معتبر شده توسط خبرگان، درختی با مسیرهای متمایز از ریشه (وضعیت کنونی) تا انتها ظاهر شده که هر مسیر مبین یک سناریوست. محققین در این پژوهش طی پویش نوشتارهای علمی و اجرای روش گام به گامی خود در بورس تهران با عنوان مورد مطالعاتی «سناریوهای آینده 5 ساله بورس» سعی در مستحکم سازی و بازخورد آن را داشته و توانسته اند از مطالعات کتابخانه ای و میدانی چون مصاحبه و توزیع پرسشنامه خبرگانی بهره برند. نتایج حاصل از به کارگیری این روش در بورس تهران نشان از تایید منطق روش در محاسبات احتمالی و ترتیبات زمانی رویدادها داشته ضمن اینکه تبعیت وقوع رویدادها از درصد احتمالات از پیش دانسته شده توسط خبرگان جالب به نظر می رسد. از مزایای این روش خبره محور، تقویت بازشناسایی و تشخیص سناریوهای مطلوب و نامطلوب به همراه احتمال وقوع آنان، نمایان شدن نقشه وضعیت آینده در یک نگاه، تشخیص نقاط تحول آفرین، انقطاعی، عطف و Milestone در آینده، تحلیل حساسیت و برنامه ریزی اقتضایی خواهد بود. نتایج و خروجی های حاصل از این روش می تواند بستر حاصل خیزی برای برنامه ریزی های بر پایه سناریو و سناریوپردازی های شهودی و غیرشهودی ایجاد نماید تا تصورات آینده میان تصمیم گیران، با فهم و بینش عمیقی همراه باشد.
    کلیدواژگان: سناریو، درخت احتمالات، سناریوپردازی، آینده، بورس تهران
  • امیرحسین حسن نژاد، محمدحسن ملکی صفحات 53-64
    صنعت نساجی 3 درصد ارزش افزوده صنعتی کشور و در حدود 12 درصد از اشتغال صنعتی کشور را به خود اختصاص داده است. نقش اقتصادی صنایع نساجی در اقتصاد به لحاظ ارزآوری، ایجاد اشتغال، جلوگیری از خروج ارز از کشور و ایجاد ارزش افزوده موجب شده تا این صنعت در زمره صنایع مهم کشورهای مختلف به ویژه کشورهای در حال توسعه قرار گیرد. تحقیق حاضر با هدف بررسی آینده های صنعت نساجی صورت گرفته است. برای گردآوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات برای انجام این تحقیق تحلیل سناریو است. برای تدوین سناریوهای باورکردنی از تکنیک عدم قطعیت بحرانی استفاده شده است. ماهیت پرسش ها بر مبنای عدم قطعیت هایی در حوزه صنعت نساجی در کشور است که دو وضعیت حدی داشته و درباره ی وقوع یکی از این دو حالت، عدم قطعیت وجود دارد. به منظور تحلیل پرسش نامه ها و استفاده از نتایج آن در نگارش سناریوها از 3 شاخص تخصص، اجماع و اهمیت استفاده شد. با توجه به شاخص های اجماع و اهمیت دو حالت « قدرت خرید مردم » و « آزادسازی تجاری و حذف تعرفه ها » انتخاب شدند. با توجه به این دو عدم قطعیت چهار سناریوی نساجی خندان، امید به رشد، گورستان چند طبقه و روزنه ی حیات تدوین شدند.
    کلیدواژگان: صنعت نساجی، آینده پژوهی، سناریو، عدم قطعیت
  • لیلا فضلی، علیرضا عیدی صفحات 65-93
    کلیه فعالیت های موجود در یک زنجیره تامین در جهت تامین تقاضای بازار با ارائه محصولات با حداکثر کیفیت، حداقل قیمت و در زمان مناسب به مشتریان می باشد. به خاطر نقش اساسی تامین کنندگان بر معیارهای هزینه، کیفیت، سرو یس و...در دست یابی به اهداف زنجیره تامین، تامین کنندگان جزء حیاتی یک سازمان می باشند که می توانند اثرات زیادی بر عملکرد سازمان داشته باشند. به واسطه این اثرات گوناگون، بکارگیری تکنیک های دقیق و کارا برای ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان و تخصیص سفارش به آنها امری ضروری به نظر می رسد. از اینرو طیف گسترده ای از تکنیک ها برای بررسی مساله انتخاب تامین کنندگان توسط محققین متعددی پیشنهاد شده است. بنابراین دراین تحقیق ابتدا مساله و فرآیند انتخاب تامین کنندگان تشریح می گردد. سپس، برخی از تکنیک ها و مطالعات انجام شده برای هر مرحله از فرآیند انتخاب تامین کنندگان ارائه می گردد. ازآنجایی که در دنیای واقعی مساله انتخاب تامین کنندگان در عمل اغلب با عدم قطعیت و محدودیت هایی برای خریدار و تامین کنندگان مواجه می گردد، در آخرین مرحله از فرآیند انتخاب تامین کنندگان تنها برخی تحقیقات انجام شده در زمینه مساله انتخاب تامین کنندگان در حالت منبع یابی چندگانه در محیط عدم قطعیت مطالعه می گردند. نهایتا جمع بندی و پیشنهاداتی برای تحقیقات آینده ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان، تخصیص سفارش، منبع یابی چندگانه، عدم قطعیت
|
  • Pages 1-7
    Background
    Many researches in recent years show specific effects of different variables on good governance practices. In some, the researchers have shown the great impact of egovernance on good governance and vice versa.
    Objective
    This research aims to find the underlying relations among e-governance on good governance.
    Research
    Method
    This paper can be categorized to descriptive (based on the nature), library study (based on the data gathering method), fundamental theoretical research (based on objective). This paper uses a quantitative research method by utilizing Kalman Filter as a data mining (prediction) tool.
    Findings: The results obtained from current trend analysis has showed that there is a strong relations between e-governance and good governance proportionally. Scenario-based analysis also figured out that the change in good governance level on the e-governance has more impact than the change in e-governance level on the good governance.
    Keywords: Information technology- good governance- e-governance- Kalman Filter- Trend Analysis
  • Pages 9-24
    Dramatic changes in the world make organizations have encouraged more thoroughly contemplating about future. Lots of changes including globalization, technology progression, amplified complexity in decision-making, have compelled organizations to precisely identify and prepare for further altered futures. Today, the term "foresight" has been widely applied and
    denote a sort of approaches that deliberate on thinking about the long-term future, strategic decision-making processes and intelligent estimations.
    Foresight concepts needs a systematic set of executable patterns. From the 1990s, the
    patterns are used with different approaches, they were renovated from casual to systematic state. These patterns which produced by scholars represent the verified processes that are confirmed in various futures studie's projects and try to guarantee the accuracy of the foresight outcomes. Despite various efforts in developing foresight patterns exist, the patterns has a wide range of
    diversity in form and content. The main objective of this paper is to identify how to classify global foresight patterns and recognize the evolutionary process of foresight patterns over time and subsequently changes on foresight patterns in past twenty years. In order to provide the most appropriate response to this question set of criteria have been identified and based on that current foresight patterns are compared with each other.
    The methodology used in this paper in terms of data collection and literature review is qualitative. In this article eleven global foresight patterns have been studied comparatively. Each of these models represents a way of thinking, looking to the future and planning for future.
    The results of these study illustrated in comparative tables and demonstrate that the main axis of the plain foresight patterns have been untouched, correspondingly the evolutionary process of adding key topics for ease of implementation and validate the results of the studies.
    Keywords: Futures studies- foresight- executive patterns- trend analysis- comparative study
  • Pages 25-37
    One of the most important tools in the hands of managers and experts to make strategic decisions is Methods of forecasting and futures. Despite the development of prediction methods, but less likely to use these methods in predicting social phenomena such as marriage, divorce and population growth are discussed. In this study, using data from marriage and divorce between the years 1992 to 2013 in Ilam province to forecasts, the number of these phenomena using models Box Jenkins, Artificial Neural Network and Adjusted Exponential has been studied for years to come. The results showed that the prediction accuracy Box Jenkins model to predict the number of marriages and Artificial Neural Network model to predict the number of divorces is more than any other prediction methods. The predicted values showed that the proportion of marriages end in divorce in Ilam province between the years 2014 to 2018 following the gentle slope, to reduce the move.
    Keywords: Marriage, Divorce, forecasting, Box, Jenkins Models, Artificial Neural Network, time series
  • Pages 39-51
    Scenario scripting and development, one of the most important method in futures studies, can be resulted by using logic sequence of events methods like "probability scenario tree ". This method, despite its special benefits, was less valued by researchers and scenario planner. Trees were rarely used as a development tools but in this research, authors attempt to explain a special methods step by step that can set new writing and reading style for future scenarios examined in topics entities. In this way, contact to scenario is operated successively. Then possible future situations and images with conditional probabilities can be seen as a tree with a distinct routes from root (now status) to end which appear as a scenario. Identified key variables as driving forces of investigated matter and determining different and discrete status of them could make different chronological order of their occurrence apparent and the conditional probabilities from node to node towards the future can be calculated. In this study, the researchers scanned the scientific literature and developed a practice step by step in a case study entitled " Next 5 Years Tehran Stock Exchange Scenarios ". We tried to perform this method and deliver feedback to strengthen it through interviews and questionnaires and library studies too. The results of applying this method in Tehran Stock Exchange shows approval logic on probability calculations method and chronology of events. Events followed from the pre-known chance percent by experts and was so interesting. The advantages of this expert-based method are to strengthen the recognition and diagnosis of favorable and unfavorable scenarios with probability of their occurrence, appearing future state map at a glance, recognizing the transformational interruption points and Milestones in the future, sensitivity analysis and contingency planning. Results and outputs of this method can make fertile field for scenarios based planning and processing by experts, so that it provides to imagine the future through deeper understanding and insight in the complex decision-making.
    Keywords: probability trees, scenario, future, Tehran Stock Exchange
  • Pages 53-64
    This study was conducted to determine the future of textile industry of Qom. This is an applied and a survey research of descriptive groups, in terms of objective and data collection method, respectively. The statistical population is from textile industry experts and snowball sampling method was used to make a sample. Questionnaire was applied to collect the data. Scenario analysis method was employed to analyze the data for this study. To develop plausible scenarios, the techniques of crisis uncertainty would be used. The nature of the questions is considered based on the uncertainties in the field of textile industry in the country that have two limit states and there is uncertainty on the occurrence of one of these two. In order to analyze the questionnaires and use the results in writing scenarios, 3 indicators of specialty, consensus and significance were used. According to the indicators of consensus and the significance, two states of the "purchasing power by people" and "trade liberalization and the removal of tariffs" were selected. Due to both of uncertainties, four scenarios were developed, including textile of smiling, hope to grow, multi-stratified cemetery and window of life.
    Keywords: textile industry, futures study, scenario
  • Pages 65-93
    All existent activities in supply chain are to supply market demand by providing products with maximum quality, minimum price and in due date to customers. Due to suppliers have basic role on criteria: cost, quality, etc at access to the goals of supply chain, suppliers are a critical component of an organization that can have effect on the performance of the organization. Because of these diverse effects, accurate and efficient techniques application seems to be necessary for suppliers evaluation and selection and order allocation to them. Thus, a wide range of techniques to examine suppliers selection problem has been proposed by several researchers. Therefore, in this paper first the suppliers selection problem and process are explained. Then, methods and some studies for the each stage of the suppliers selection process are presented. Since suppliers selection problem often face with uncertainty and constraints for buyer and suppliers in real world, some done researchs in multiple sourcing field under uncertainty environment are only studied in the last stage of the suppliers selection process. Finally, conclusion and suggestions for future research are provided.
    Keywords: Suppliers evaluation, selection, Order allocation, Multiple sourcing, Uncertainty